Cum acționează vitamina C și de ce este atât de importantă
Vitamina C (acid ascorbic)
Vitamina C (acid ascorbic) este importantă pentru menținerea unui organism sănătos. În trecut, marinarii nu supraviețuiau din cauza deficitului de vitamina C, denumit scorbut. În prezent, un aport optim de vitamina C este asigurat de o alimentație corectă și, la nevoie, de administrarea de suplimente alimentare cu vitamina C.
Vitamina C este un agent organic de legare pe care biologii și chimiștii îl numesc acid levo-ascorbic sau, simplu, acid ascorbic. Dacă organismul nu are un aport suficient de vitamina C pe o perioadă îndelungată de timp, deficitul apare în interval de câteva luni. În stadiile terminale, se ajunge la scorbut. Până în secolul 18, scorbutul era cea mai frecventă cauză a decesului în timpul călătoriilor pe mare. Simptomele acestuia includ oboseală, dureri musculare, sângerare spontană la nivelul gingiilor, vindecarea întârziată a leziunilor sau sistem imunitar afectat.
În secolul 18, James Lind, medic englez pe un vas, a descoperit că deficitul unei substanțe din alimentație era responsabilă de apariția scorbutului și că eficiente în prevenirea și tratarea acestuia erau portocalele și lămâile. În 1921, biochimistul Sylvester Zilva a denumit amestecul de substanțe izolate din zeama de lămâie „vitamina C”. Acest amestec putea vindeca scorbutul.
Cel mai apreciat premiu pentru descoperirea vitaminei C
În 1927, cercetătorul ungur Szent-Györgyi a reușit să izoleze vitamina C din cortexul glandei suprarenale. În 1934, Haworth a sintetizat vitamina C. În 1937, Szent-Györgyi și Haworth au primit premiul Nobel pentru activitatea lor.
Premiu reputat pentru descoperirea vitaminei C
În 1937, Haworth a primit premiul Nobel pentru chimie pentru cercetarea sa privind vitamina C, iar Szent-Györgyi a primit premiul Nobel pentru medicină.
Între anii 1940 și 1980, a fost descifrat mecanismul de acțiune al vitaminei C și au fost descoperite multe dintre funcțiile acesteia în organism: eficacitatea acesteia în vindecarea leziunilor, efectul său asupra răspunsului imunitar al organismului și acțiunea sa antioxidantă, de captare a radicalilor liberi din organism, respectiv protecția celulară.
Eficacitatea vitaminei C pe termen lung
Vitamina C a putut fi sintetizată încă din anii ’30. În 1984, brand-ul Cetebe® a reușit, în sfârșit, să pună pe piață un produs cu conținut ridicat de vitamina C, cu eficacitate pe termen lung. Acest produs poate asigura organismului cantitatea necesară de vitamina C de-a lungul zilei.
Vitamina C ne protejează împotriva radicalilor liberi care atacă în mod constant celulele și țesuturile. Aceasta ajută leucocitele să țintească agenții patogeni și să protejeze membrana celulelor sistemului imunitar.
Vitamina C are o serie de efecte asupra organismului, asociate cu capacitatea acesteia de a captura radicalii liberi care atacă în mod constant celulele și țesuturile din organism, deteriorând celulele care pot muri sau suferi mutații. Celulele degenerate trebuie îndepărtate de sistemul imunitar.
Vitamina C are mai multe funcții în cadrul sistemului imunitar, pe lângă această funcție de protecție generală. Leucocitele au nevoie de vitamina C pentru a detecta și elimina agenții patogeni. Vitamina C ajută leucocitele care țintesc agenții patogeni și protejează membrana celulelor sistemului imunitar. Multiple studii științifice au demonstrat în detaliu aceste legături importante.
1984: Introducerea pe piață a primului produs cu concentrație ridicată de vitamina C
1975-79: Descoperirea efectului vitaminei C în capturarea radicalilor liberi
1970: Interes global privind vitamina C
1937: Premiul Nobel pentru cercetare în domeniul acidului ascorbic
1933: Vitamina C este numită, pentru prima data, acid ascorbic
1728: Vitamina C, izolată pentru prima dată
1747: Descoperirea cauzei scorbutului
În jur de 1550-400 BC: Sunt catalogate pentru prima dată simptomele scorbutului
Vitamina C este bine cunoscută pentru rolul pe care îl are în cadrul sistemului imunitar. Totuși, acesta nu este singurul său rol. Tabelul conceput de noi cuprinde o prezentare generală a rolurilor sale demonstrate științific.
Informații demonstrate științific
Vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar
- În primul rând, vitamina C susține sistemul imunitar.
- Vitamina C este importantă în prima linia de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor.
- Vitamina C are o concentrație foarte crescută în leucocite, celulele care anihilează virusurile și bacteriile.
- Vitamina C stimulează proliferarea limfocitelor T, care pot elimina celulele infectate.
- Vitamina C îndepărtează radicalii liberi, care se presupune că ar contribui la reacția inflamatorie.
Vitamina C contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ
- Vitamina C neutralizează radicalii liberi datorită proprietăților sale antioxidante.
- Vitamina C este un potent antioxidant și protejează celulele împotriva radicalilor liberi și stresului oxidativ.
Vitamina C contribuie la funcționarea normală a vaselor sanguine
- Vitamina C contribuie la metabolizarea colagenului și susține funcționarea normală a vaselor de sânge.
Vitamina C susține capacitatea organismului de a absorbi fierul
- Deficitul de fier duce la un nivel redus al performanțelor. Vitamina C contribuie la absorbția fierului.
Vitamina C contribuie la formarea normală a colagenului pentru o funcționare optimă a oaselor și cartilajelor
Vitamina C (acid ascorbic): Surse
Alimentația este cea mai importantă sursă de vitamina C, spre deosebire de oxigen, lumina și căldură care determină pierderea rapidă de vitamina C. Dacă alimentația nu aduce un aport suficient de vitamina C, suplimentele alimentare pot contribui la atingerea necesarului.
Asociația Germană pentru Nutriție (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) recomandă un aport zilnic de 110mg de vitamina C pentru bărbați cu vârsta peste 19 ani și 95mg pentru femei cu vârsta peste 19 ani. Alimentația este cea mai importantă sursă de vitamina C . Multe dintre legumele și fructele proaspete sunt surse excelente de vitamina C.
Vitamina C este foarte sensibilă în ceea ce privește stocarea sa în organism; oxigenul, lumina și temperatura pot determina pierderea vitaminei C cu până la 100%. Chiar după două zile de stocarea alimentelor, pierderea de vitamina C poate fi semnificativă. Un măr își poate pierde întregul conținut de vitamina C dacă este păstrat timp de o lună la temperatura camerei. Conținutul de vitamina C al fructelor și legumelor congelate poate fi aproape zero după șase luni. Nici conservele nu asigură protecție continuă: până la 60% din conținutul de vitamina C se poate pierde în decursul unui an.
Suplimentele cu eliberare prelungită acoperă necesarul de vitamina C pe parcursul unei perioade mai lungi
Un aport prea mare de vitamina C nu este rezonabil, dat fiind că organismul poate stoca o cantitate limitată. În unele cazuri (spre exemplu, sarcina și alăptarea), organismul are o nevoie crescută de vitamina C. Dacă nu este satisfăcut la timp, deficitul de vitamina C poate duce la serioase probleme de sănătate. Dacă prin dietă o cantitate de vitamina C nu poate fi absorbită, suplimentele cu vitamina C (cum sunt Cetebe Vitamina C 500 mg, Cetebe Imuno Active , Cetebe Herbal sau Cetebe Express ) pot contribui la acoperirea acestuia.
Necesar crescut de vitamina C
Asociația Germană pentru Nutriție (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) recomandă un aport zilnic de 100 mg de vitamina C pentru adulți. Totuși, apare un necesar crescut de vitamina C în următoarele cazuri:
- Sarcină și alăptare
În timpul sarcinii, este prioritară asigurarea aportului optim de vitamine pentru făt. Totuși, organismul mamei are și el nevoie de suficientă vitamina C, ceea ce conduce la apariția unei nevoi crescute. Din luna a patra, Asociația Germană pentru Nutriție (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) recomandă un aport zilnic de 110 mg de vitamina C și de 150 mg în perioada alăptării.
- Sporturi
În timpul activităților atletice, necesarul de vitamina C crește, de asemenea. Activitatea determină apariția crescută a radicalilor liberi. Vitamina C este necesară pentru combaterea acestora.
- Fumat
Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina C are capacitatea de a neutraliza câțiva compuși toxici din fumul de țigară, prin urmare, reduce deteriorarea celulară și tisulară. Pentru fumători, Asociația Germană pentru Nutriție (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) recomandă un aport zilnic de vitamina C de 155 mg pentru bărbați și 135 mg pentru femei.
- Diabet zaharat
Glicemia crescută, asociată diabetului zaharat, poate afecta capilarele de la nivelul ochilor, inima sau nervii. Cauza principală este stresul oxidativ cauzat de o concentrație crescută de radicali liberi. Acești radicali liberi pot deteriora componenta lipidică din membrana celulară, proteinele din organism și materialul genetic. Din acest motiv, este extrem de important să se asigure un aport suficient de substanțe care anihilează radicalii liberi, care includ vitamina C.
Dat fiind faptul că vitamina C în sângele unei persoane cu diabet reprezintă cu 30% mai puțin decât la persoanele fără diabet, diabeticii trebuie să administreze o cantitate de două ori mai mare de vitamina C pentru a atinge același nivel plasmatic în sânge ca non-diabeticii. Cantitatea de vitamina C recomandată persoanelor cu diabet este dificil de obținut dintr-o dietă normală.